Laboratorium Linte^2

monolit inspirowany Odyseją kosmiczną

Podjęliśmy próbę sprostania wyzwaniu, aby w możliwie najbardziej jednoznacznej i prostej formie wypowiedzi architektonicznej wyrazić najistotniejsze cechy idei zawartych w funkcji projektowanego budynku.
Czynnikiem niezwykle istotnym przy projektowaniu był też fakt, iż jako zespół K&L art design złożony w większości z absolwentów Politechniki Gdańskiej, mamy do Uczelni stosunek osobisty. Chcielibyśmy, aby powstające współcześnie obiekty politechniczne kojarzone były z nowoczesnością, a nawet podejmowały próbę wyjścia w przyszłość.
Genezą powstania projektu w prezentowanej formie jest idea pokazania zaawansowanego technologicznie „urządzenia” o bardzo prostej, a zarazem doskonałej formie prostopadłościanu.
Odniesienie literackie można by znaleźć w tajemniczym „monolicie” opisanym w „Odysei kosmicznej 2001” Stanley’a Kubrick’a i Arthura C. Clarke. Wyobrażamy sobie, że tak właśnie mogłyby wyglądać zaawansowane technologicznie obiekty czasów kolonizacji kosmosu. Nasz monolit to tajemnicze urządzenie, które aby mogło odsłonić nieco swojej tajemnicy, zostało przecięte i rozsunięte, ukazując tętniące zieloną energią innowacyjne i zaawansowane technologicznie wnętrze. Interakcja zachodząca pomiędzy rozsuniętymi modułami naszego monolitu możliwa jest dzięki energii czerpanej z modułu zewnętrznego.
Miejsce przecięcia „monolitu” nie jest przypadkowe. Jest kontynuacją ideowych założeń w realnym świecie potrzeb funkcjonalnych budynku, łącząc część halową i biurową laboratorium. Jest to również miejsce umieszczania instalacji oraz urządzeń technicznych. Formalnie zostało podkreślone przeszkleniami oraz jaskrawym kolorem zielonym.
Wydzielenie modułu zewnętrznego jest usadzone w naszej idei źródła innowacyjnej energii. Jednocześnie pozwala wyprowadzić z budynku pomieszczenia transformatorów, agregatów oraz wszelkich funkcji technicznych, które wymagają oddalenia od części laboratoryjnej oraz bezpośredniego dostępu z zewnątrz.
Wrażenie tajemniczości budynku a zarazem możliwości absorpcji energii słonecznej ma potęgować czarny, metaliczny kolor elewacji. Odbywające się wewnątrz procesy elektroenergetyczne są pokazane poprzez oplatającą obiekt sieć zielonych strumieni świetlnych. Uzyskane dzięki nim podziały – konsekwentnie podkreślone układem zlicowanej ze ścianą stolarki okiennej – nadają obiektowi dynamiczny charakter.

Nasz projekt wygrał konkurs, a profesjonalny sposób realizacji zyskał uznanie władz uczelni:

„We współpracy z inwestorem K&L art design wykazała się profesjonalizmem zapewniającym opracowanie dokumentacji projektowej na wysokim poziomie oraz uzyskaniem wymaganych uzgodnień i pozwoleń, a także zaangażowaniem w pracę i dużą elastycznością”
[07.03.2011, prof. dr hab. inż. Kazimierz Jakubiuk, Dziekan Wydziału EiA Politechniki Gdańskiej]

Zachęcamy do przeczytania artykułu poświęconego Linte^2, który ukazał się w gazecie Architektura & Biznes w 2015r.:
str1, str2, str3.

  • Data : 2011
  • Klient : Politechnika Gdańska
  • Status : Zrealizowane
  • Lokalizacja : Gdańsk
  • Pow.Użytk.: 1657 m kw.
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux