Enklawa Białowieska

Harmonia nowoczesnej architektury i przyrody

Enklawa Białowieska to projekt, w którym najważniejszą kwestią było dla nas połączenie natury z nowoczesną architekturą. Staraliśmy się stworzyć obiekt, który będzie współgrał z niezwykłą przyrodą okolic Hajnówki, który jej nie zakłóci i nie zniszczy.
U podstaw powstawania projektu postawiono tezę: Hotel zlokalizowany w sercu Puszczy Białowieskiej powinien stanowić dla gości cel sam w sobie. W przeciwieństwie do hoteli zlokalizowanych w mieście, Enklawa Białowieska jako cały kompleks powinna zaspokajać wszelkie potrzeby gości. Począwszy od potrzeb gastronomicznych, poprzez estetyczne, rozrywkowe, konferencyjne aż po odnowę biologiczną, rekreację i sport.
Wyjątkowość tej inwestycji jest wielopłaszczyznowa. Przede wszystkim jest to lokalizacja w unikatowym na skalę europejską miejscu. Miejsce to miało inspirować i nadawać styl oraz profil całej inwestycji. Kolejna płaszczyzna to architektura, która powinna podejmować dialog z otaczającą naturą.
Hotel zlokalizowany w Puszczy, otwierający się na otaczającą przyrodę i jako architektura wchodzący w interakcję z otoczeniem, może stanowić ciekawą alternatywę.
Jednym z głównych światowych trendów w dziedzinie SPA&Wellness jest stworzony w Japonii koncept na terapię poprzez przebywanie i kontakt z lasem, zwany shinrin-yoku – kąpiele leśne. Metoda ta zyskuje popularność również w Polsce.
Kolejnym istotnym założeniem do projektu była potrzeba rewitalizacji terenu inwestycji, zarówno w zakresie przyrody jak i zastanej architektury. Działki Inwestora widziane z lotu ptaka wydawały się być wydarte brutalnie po obrysie prostokąta z terenu Puszczy. Naszym założeniem było stworzenie architektury wkomponowanej między istniejące na terenie starodrzewie. Chcieliśmy to osiągnąć poprzez projektowaną zieleń, która organicznie przeniknie między budynki a także poprzez Zróżnicowanie wysokościowe terenu, które przywróci naturalny odbiór przestrzeni.
Aby oddać kontekst historyczny miejsca planowaliśmy zachować i poddać rozbudowie część budynków istniejących.
Zintegrowanie budynków z otaczającym krajobrazem miałoby odbywać się dzięki zastosowaniu odpowiednich środków architektonicznych. Zainspirowane widokiem lasu pionowe podziały elewacji, ściany z elementami żywej zieleni oraz przeszklenia odbijające otaczający las, powodują efekt wtopienia obiektów i sprawiają, że architektura sama w sobie nie stanowi konkurencji dla tła. Poprzez ujednolicenie materiałów wewnątrz i na zewnątrz budynku oraz poprzez otwarcie wnętrz na otaczający las stworzono efekt przenikania natury z architekturą.

  • Data : 2016
  • Status : Koncepcja
  • Lokalizacja : Hajnówka
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux